Žydų gelbėtojai

Mižutavičius Dominykas

DOMINYKAS MIŽUTAVIČIUS
STANISLAVA MIŽUTAVIČIENĖ


Mižutavičių šeimos išgelbėta Dina Faktorovskienė liudija: Dominykas Mižutavičius ir jo žmona Stasė, rizikuodami gyvybe, mane ir mano pusseserę Sarą Vinikaitę (vėliau Sara Barit) slapstė Jonaičių kaime Kėdainių rajone. Iki 1944 m. mes jų visai nepažinojome, ir vis dėlto jie neatsisakė mums padėti: jie mus išlaikė ir maitino be jokio atlygio. Be mūsų, jie dar slapstė pabėgusius iš nelaisvės rusų karius ir 2 žydus pabėgėlius iš Lenkijos Mejerį Rotholcą ir Chaimą Mejerovičių. Aš nuoširdžiai dėkinga Mižutavičiams už man išgelbėtą gyvybę ir to nepamiršiu visą gyvenimą.
Apie Dominyką ir Stasę Mižutavičius, jų pasiaukojimą, gelbstint žydus, savo liudijimuose patvirtina ir Sara Vinikaitė-Barit, taip pat buvęs Lenkijos pilietis Mejeris Rotholcas (prieškariu gyvenęs Čenstakavoje), kuriam kartus su pažįstamu taip pat pabėgėliu iš Lenkijos Chaimu Mejerovičiumi (prieškariu gyvenusiu Kelcuose), pavyko pabėgti iš Šiaulių geto prieš jo likvidaciją ir likusiųjų gyvų kalinių deportaciją į koncentracijos stovyklas.
Iš Mejerio Rothoco liudijimo: Po kelių sunkių išmėginimų ir išgyvenimų, kovodami dėl gyvybės, mes pavargę ir alkani atsidūrėme Jonaičių kaime netoli Kėdainių. Šiame kaime mus priglaudė ir slėpė valstietis Dominykas Mižutavičius. Jo ir jo žmonos Stasės dėka mes išlikome gyvi ir pradėjome naują gyvenimą.
Norėčiau pabrėžti, kad ir tais žiauriausiais laikais atsirado žmonių, kurių poelgiai – kilnumo ir didvyriškumo pavyzdys.


Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija