Išgelbėti žydų vaikai

Marvos Brigada 1942-ųjų vasarą Tamara dirbo vaikų brigadoje Marvoje (daržuose, buvusiuose į vakarus nuo Nemuno ir Neries santakos, kairiajame Nemuno krante) ir Vydūno alėjoje esančioje oranžerijoje, o jos brolis Viktoras – Sargėnuose. Tamara tampa pagrindine visos šeimos maitintoja, maisto produktų tiekėja. Ji kruopščiai užrašo, kiek ir kokių daržovių pavyko gauti, keičia savo daiktus į produktus.

1942 metų liepos 3 dienos įrašas: Mainiau sportinę bliuskutę. Gavau ¼ lašinių ir 1 kg ruginių miltų. Pirkau 6 kiaušinius po 8 rub iš kolektyvo, 3 kg ruginių miltų po 45 rub ir dovanų gavau 1 kg duonos.

Ypatingas 1942 liepos 8 dienos įrašas, prasidedantis žodžiais „gavau dovanų“:
Gavau dovanų 2 kg duonos, 1 kg cukraus, 1 kg kvietinių miltų, 1 kg druskos, ¼ sviesto, 10 dėžučių degtukų, 7 kg bulvių, 1 dėžutę kavos ir rūgščios druskos su kepimo milteliais.

Tą dieną Tamara užėjo į parduotuvę netoli savo namų, kurioje prieš karą Lazersonai pirkdavo maisto produktus. Parduotuvės šeimininkas Tamarą pažino ir prikrovė į jos kuprinę produktų iki pat viršaus. Tą gerąjį žmogų Tamara Lazersonaitė-Rostovskaja dažnai prisimena – jį vadino Ambulka, nors tikrasis vardas taip ir liko nežinomas. (Remtasi Tamaros Rostovskajos 2006 m. vasario 1 dienos laišku)
Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija