Žydų gelbėtojai

Vytautas Juodka

Vytautas JUODKA (1884–1942)

Vilniaus sunkiųjų darbų kalėjimo archyviniame fonde, 1941-1942 metų kalinių registracijos knygose yra žinių, kad Juodka Vytautas, gimęs 1884 m., 1941 12 12 buvo suimtas, patalpintas į Vilniaus sunkiųjų darbų kalėjimą ir 1942 01 31 perduotas Ypatingojo būrio vado žinion.
Saugumo policijos ir SD Vilniaus skyriaus archyviniame fonde, 1941–1942 m. suimtų ir sušaudytų asmenų kartotekoje įrašytas Juodka Vytautas (tėvo vardas nenurodytas), gim. 1884 m. Slucko m. ir gyv. Vilniuje, Domaševičiaus g. 6, bt. 9, kuris už slėpimą savo bute dviejų žydų tautybės asmenų - Mirjam ir Izabellos (pavardės, tėvų vardai, gimimo metai nenurodyti), pabėgusių iš geto, 1941 12 12 buvo suimtas ir 1942 01 31 sušaudytas Paneriuose.
Vytautas Juodka turėjo ne tik advokato išsilavinimą. Iš garsaus Rusijos artisto Aleksandro Vertinskio prisiminimų sužinome, jog pastarojo gastrolių metu Vilniuje senoviniu instrumentu citra jam akompanavo Vilniaus konservatorijos profesorius Vytautas Juodka. Giminės prisimena, kad Juodka buvo pažįstamas su Sofija Čiurlioniene, kuri neva priekaištaudavo jam dėl kiek aikštingo, nedemokratiško būdo. Čiurlionienė nežinojo, kad tuo metu, kai pas ją glaudėsi pabėgėliai iš Kauno geto, Vytautas Juodka taip pat bandė išgelbėti dvi gyvybes. Pas jį atėjo ieškoti prieglobsčio iš geto pabėgusi su suklastotais dokumentais baleto šokėja Mirjam Podselver su dukterimi Izabella. Deja, neilgai gyveno Mirjam pas profesorių – 1941 metų gruodžio 12 dieną Vytautas Juodka ir Mirjam su dukterimi buvo suimti.
Taip tragiškai pasibaigusi gelbėjimo istorija buvo ir tragiškoji meilės atomazga – Mirjam Podselver buvo profesoriaus vėlyvoji meilė.

Gyvybę ir duoną nešančios rankos, 2 sąsiuvinis,
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus. Vilnius, 1999

raktažodžiai: gelbėtojai Juodka
Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija