Žydų gelbėtojai

Stružanovska Janina

JANINA STRUŽANOVSKA

Tamarai Vidučanskajai buvo tik pusė metų, kai 1941-aisiais birželio 24 dieną Vilnių okupavo naciai. Nuo pat nacių okupacijos pradžios prasidėjo žydų žudynės. Tamaros tėvas ekonomistas Motelis (Mordechajus) Vidučanskis buvo sušaudytas Paneriuose 1941-ųjų liepą.
1941 m. rugsėjo 6 dieną Tamara su motina advokate Jelena Vidučanskaja ir kitais šeimos nariais, kaip ir visi Vilniaus žydai, buvo priversti persikelti į getą. Jelenos Vidučanskajos (Israelit) tėvai, Tamaros seneliai Icikas Leibas ir Šeina Israelitai buvo sušaudyti Paneriuose, o Tamaros seneliai iš tėvo pusės Ovsejus ir Beila Vidučanskiai 1943-iųjų rugpjūtį–rugsėjį buvo deportuoti į koncentracijos stovyklą Estijoje, Klogoje, ir 1944 m. ten žuvo.
Padedant kolegoms lenkų advokatams, Jelenai Vidučanskajai pavyko nusipirkti sau ir dukrai netikrus dokumentus ir 1941-ųjų rudenį pabėgti iš geto. Iš anksto buvo sutarta su Tamaros aukle Anastasija Voitkevič, kad ji paims Tamarą. Padedant advokatui Česlovui Dabkui, Jelenai Vidučanskajai ir jos dukrai buvo rasta slapstymosi vieta gydytojos Janinos Stružanovskos šeimoje. Gydytoja J. Stružanovska su dviem vaikais – dukra Hana ir sūnumi Jurgiu (Ježiu) gyveno dideliame name Vilniaus priemiestyje, Valakampių pušynuose.
Gydytoja Janina Stružanovska puikiai žinojo, kas gresia jai ir jos vaikams, jei vokiečiai jų namuose ras žydų, bet vis tiek padėjo persekiojamiems žmonėms. Ji priglaudė Jeleną Vidučanskają, jos dukrą Tamarą ir Tamaros auklę Anastasiją Voitkevič. Kilnios širdies narsi moteris, nors ir labai užsiėmusi, nepamiršdavo nė vieno: ji netgi nupirko ožką, kad mažajai Tamarai netrūktų pieno. Kartais Tamaros mama Jelena Vidučanskaja slapstydavosi atskirai, bet Tamara ir jos auklė Anastasija gydytojos Janinos Stružanovskos namuose slapstėsi nuo 1941 m. rugsėjo iki 1944 m. rugsėjo.
Tuose namuose gyveno ir Tadeušas Lara (Tadeusz Lara), gydytojos J. Stružanovskos giminaitis, Lenkijos armijos karininkas, pabėgęs iš okupuotos Lenkijos. Už 25 metrų nuo Stružanovskos namo, kieme, jis įrengė požeminę slėptuvę, kurios anga išėjo į krūmuotą vietą. Iškilus grėsmei, Tamara su mama slėpdavosi ten. Be Tamaros ir jos motinos Jelenos, Janina Stružanovska savo namuose su Tadeušu Lara slėpė ir daugiau žydų.
Nuo 1960 m. Izraelyje, Ramat Gane, gyvenanti Tamara Ben Amram (Vidučanskaja) už išgelbėtą gyvybę dėkinga gydytojai Janinai Stružanovskai ir kitiems ją ir jos motiną Jeleną Vidučanskają gelbėjusiems žmonėms. Gydytojos Janinos Stružanovkos humanišką veiklą po karo tęsė jos dukra Hana Balsienė – ji 50 metų dirbo gydytoja Šv. Jokūbo ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriuje. Janinos Stružanovskos anūkė taip pat gydytoja – pediatrė Jolanta Savulionienė. Abi su vaikais ir anūkais tebegyvena šeimos name, kur karo metais buvo gelbėjami žydai.
Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija